Citroncheesecake med blåbärsgelé

Serverar: 10-12 portioner

Citron och blåbär är friskt och otroligt gott ihop. Det är trevligt att servera små portionscheesecakes men det går även bra att göra i en stor form.

Ingredienser

  • Botten
  • 100 g smör
  • 200 g digestivekex
  • Fyllning
  • 200 g Philadelphiaost
  • 3 ägg, delade i gulor och vitor
  • 2 dl socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 citroner, rivet skal
  • 3 dl vispgrädde
  • Blåbärsgelé
  • 2 gelatinblad
  • ¾ dl socker
  • ¾ dl vatten
  • ½ dl saft från frysta och tinade blåbär
  • Garnering
  • Blåbär, färska
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Smält smöret i en kastrull. Krossa kexen till små smulor i en mixer eller i en matberedare. Blanda smulorna med smöret och tryck ut blandningen i smorda portionsformar, 8-10 cm i diameter. Det går även bra med en större form, ca 24 cm i diameter. Grädda formarna mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt dem svalna.
    3. Rör ihop philadelphiaost, äggulor, socker, vaniljsocker och citronskal till en jämn smet. Vispa grädden fast och vänd försiktigt ner den i smeten. Vispa äggvitorna till ett fast skum och vänd ner dem. Häll smeten över bottnarna och ställ in dem i frysen i minst 6 timmar.
    4. Någon timme innan servering gör du gelén.
    5. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter. Koka upp socker, vatten och saft från blåbär. Ta kastrullen från värmen. Krama ur gelatinet och lägg det i sockerlagen. Rör om och låt den svalna i rumstemperatur. När gelén är som äggvita i konsistensen fördelas den i ett jämnt lager över formarna. Om den har stelnat för mycket går det bra att värma upp den igen. Ställ formarna i frysen i ca 30 minuter.
    6. Garnera desserterna med färska blåbär.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben