Citroncheesecake med kardemummabotten

Serverar: 12 portioner

Servera cheesecaken med nykokt jordgubbssylt eller med färska bär av olika slag. Ur Allt om Mat Sommarspecial 2006.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 125 g smör
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 1 dl dinkelflingor eller havregryn
  • 1 dl rårörsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk hel kardemumma
  • 1 msk kallt vatten
  • Fyllning
  • Rivet skal av 1 citron
  • ½ dl pressad citron
  • 3 stora ägg
  • 2 ½ dl kesella (eller kvarg), 250 g
  • 2 dl crème fraiche (200 g)
  • 2 ½ dl keso (250 g)
  • 1-2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk honung
  • Instruktioner

    1. Smält smöret och rör ned mjöl, dinkelflingor, socker, vaniljsocker, nystött kardemumma och kallt vatten. Tryck ut degsmulorna mot kanten och i botten av en 24 cm form med löstagbar kant. Ställ den degklädda formen kallt 20 minuter.
    2. Sätt ugnen på 175°. Grädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter.
    3. Riv citronen och pressa ur saften. Rör ihop ägg, kesella (eller kvarg), crème fraiche, keso (ev mosad om slät konsistens önskas), vaniljsocker, honung samt citronskal och -saft.
    4. Fyll degskalet och grädda ca 25 minuter eller tills fyllningen har stannat och ytan fått fin färg.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben