Citrongratinerad fläskfilé med zucchinirisotto

Serverar: 4 portioner

Citron, vitlök och ost plockar fram det bästa ur fläskfilén.

Ingredienser

  • 600 g fläskfilé, ca
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 1 msk olivolja
  • 2 torra brödskivor
  • 1 citron
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2-3 soltorkade tomater
  • 1 dl riven Västerbottensost
  • Risotto
  • 400 g zucchini
  • 2 msk olivolja
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 9 dl vatten
  • 2 hönsbuljongtärningar
  • 1 msk smör
  • 3 dl risottoris, t ex avorioris
  • 3-4 msk riven parmesanost
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader. Krydda fläskfilén med salt och peppar. Hetta upp olivolja i en stekpanna och bryn filén cirka fem minuter tills den fått färg. Skiva köttet och lägg det i en liten ugnsfast form.
    2. Skär brödet i mindre bitar och mixa det till smulor i en matberedare. Riv skalet på citronen och skala vitlöksklyftan. Skär tomaterna i mindre bitar. Tillsätt citronskal, vitlök och tomater till smulorna i matberedaren och kör tills det blandats.
    3. Tillsätt Västerbottensosten till smulblandningen. Smaksätt med salt och peppar. Strö ut smulblandningen över filéskivorna. Gratinera cirka tio minuter tills köttet är genomstekt.
    4. Gör risotton: Skär zucchini i bitar, ca 1 cm stora. Stek zucchinin snabbt i 1 msk olivolja, bitarna ska fortfarande vara spänstiga. Salta och peppra.
    5. Koka under tiden upp vattnet och buljongtärningarna. Lägg smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt riset när smöret börjar bubbla. Rör om ett par gånger och fyll på med ett par deciliter varm buljong. Låt sjuda tills riset har absorberat en del av vätskan.
    6. Fortsätt att fylla på med buljong allt eftersom riset absorberar vätskan. Använd all buljong. Rör om då och då. Risotton är klar när riset är krämigt. Blanda ner zucchinin och smaka av med salt, peppar och ev lite citronsaft från den skalade citronen. Strö över riven parmesanost och servera med den gratinerade fläskfilén.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben