Citronkaka med lemon curd

Serverar: 8 portioner

En god och saftig citronkaka, fylld med krämig och hemmagjord lemon curd.

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • Saft och skal av 1 citron
  • 175 g smör
  • ½ dl mjölk
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 ½ tsk vaniljsocker
  • Lemon curd
  • 3 ägg
  • 2 dl socker
  • Saft och skal av 2 citroner
  • 50 g smör
  • Garnering
  • Florsocker
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Vispa ägg och socker pösigt. Riv skalet på citronen och pressa ur saften. Smält smöret och rör ihop med äggsmeten. Tillsätt mjölk, citronsaft och rivet citronskal. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten.
    3. Häll smeten i en smord och bröad form ca 24 cm i diameter, med löstagbar botten. Grädda kakan mitt i ugnen i 30-35 minuter. Känn med en sticka att den är klar.
    4. Vispa upp ägg och socker i en kastrull till lemon curden. Tillsätt citronsaft och citronskal. Låt curden sjuda på låg värme. Vispa hela tiden tills den blivit tjock, den får inte koka. Ta av kastrullen från spisen och rör i smöret. Låt kallna.
    5. När kakan har svalnat, skär den i en under- och en överdel med en vass lång kniv. Bred lemon curd på underdelen och på locket. Pudra kakan med florsocker före servering.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben