Citronkyckling med vitlökssmör och sommargrönsaker

Serverar: 4 portioner

Citronfyllningen och smöret under skinnet på kycklingen gör köttet saftigare och smaken godare. Det här receptet kräver nästan inget arbete, bara lite tid i ugnen. 451 kalorier per portion 21 g fett 45 g protein 17 g kolhydrater

Ingredienser

  • 3 citroner
  • 25 g rumsvarmt smör + 50g smör
  • 1 krm salt + 1 tsk salt
  • 1 majskyckling, ca 1½ kg
  • 1 skiva surdegsbröd
  • 1 liten vitlök, helst färsk
  • 800 g färska grönsaker, tex. sparris, broccoli, sockerärter, salladslök, zucchini, kronärtskockor
  • 1 kruka persilja
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Skrubba 2 citroner i ljummet vatten, riv skalen, blanda med 25 g smör och 1 krm salt. Lägg kycklingen på en skärbräda. Lossa försiktigt på skinnet på bröst och lår med fingrarna. Peta in citronsmöret under skinnet så jämnt du kan, var extra generös över bröstet.
    3. Avsluta med att gnida in hela fågeln utvändigt med 1 tsk salt. Tärna de 2 rivna citronerna, smula brödet. Blanda citrontärningarna och bröd och fyll kycklingen så kompakt du kan.
    4. Halvera den 3:e citronen och lägg den i en ugnssäker form. Lägg med hela vitlöken med skal samt kycklingen med bröstet upp. Stek mitt i ugnen ca 1 timme, köttsaften ska vara klar när man skär i kycklingen.
    5. Koka eller ånga grönsakerna i en ånginsats (3 minuter för broccoli, 2 minuter för zucchini och salladslök, 1 minut för sockerärter, 20 minuter för små kronärtskockor)
    6. Smält 50 g smör i en kastrull. Pressa i den ugnsbakade vitlöken. Servera det smälta vitlökssmöret med kycklingen och grönsakerna.

    Liknande recept

    1 h 30 min
    3-4

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben