Coeur de filet provencale - Vitlöksgratinerad oxfilé

Serverar: 4 portioner

En klassisk bjudrätt. Imponerande men ändå behändig och bra bjudmat som går att förbereda i god tid.

Ingredienser

  • 700 g oxfilé, mittbiten
  • 1 kg potatis, tunt skivade
  • Salt
  • Peppar
  • Rapsolja, till stekning
  • Vitlökssmör
  • 75 g smör
  • 3 vitlöksklyftor, pressad eller riven
  • 2 msk finhackad persilja
  • 10 droppar worcestershiresås
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    1. Putsa oxfilén ren från hinnor och senor. Bryn den runtom i en stekpanna. Salta och peppra väl.
    2. Skala och skiva potatisen tunt, i matberdaren går det snabbt och lätt att skiva. Skölj potatisen väl i rinnande vatten. Häll av vattnet och torka potatisen med en handduk.
    3. Stek potatisen med matolja i en het panna tills den har fin färg. Stek i flera mindre omgångar, salta och peppra potatisen väl. Lägg den stekta potatisen i en ugnsfast form.
    4. Värm ugnen till 150 grader. Sätt en stektermometer i mitten på oxfilén och lägg den ovanpå potatisen på formen och ställ in i ugnen. Stek köttet till önskad innertemperatur, ca 60 grader för mediumstekt kött.
    5. Blanda ingredienserna till vitlökssmöret för hand eller i en matberedare med knivinsatsen.
    6. Ta ut formen och låt oxfilén vila ca fem minuter innan den skivas. Höj ugnsvärmen till max.
    7. Skiva köttet och lägg tillbaka ovanpå potatisen. Fördela vitlökssmöret över köttet och ställ tillbaka formen i ugnen. Låt stå tills vitlökssmöret nästan smält helt.
    8. Servera genas. Gärna med en sallad och ugnsbakade tomater.

    Liknande recept

    Kommentarer (4)

    Lillantess 30 april 2010

    Blev bjuden på den här maten till nyår, har gjort den själv två gånger sedan dess... Enkelt, men otroligt gott!! Riktig helglyx

    highlund_78 5 november 2011

    En enkel rätt med den rätta smakupplevelsen :)

    MrsC 5 november 2011

    :-D

    EKC6150 20 oktober 2012

    Fantastiskt gott!! Roligt att få känna sig som en riktigt duktig kock. Lite jobb med potatisen men inget som var svårt. Jag lagade detta som födelsedagsmoddag till sambon och hon blev mycket nöjd. Vi kommer garanterat att laga det här fler gånger. Toppbetyg ifrån oss. Tack för receptet Mvh Jocke

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben