Den typiska franska nationalrätten framför andra är coq au vin, eller "tupp i vin". En härligt väldoftande gryta att ställa fram på bordet en söndag i höst- eller vintermörkret.
Ingredienser
Ca 1 kg tupp eller kyckling
250 g hela färska små champinjoner
10 små steklökar
Smör eller margarin till stekning
100 g rimmat sidfläsk
2 msk tomatpuré
2 lagerblad
2 vitlöksklyftor
4 dl rödvin
Salt
Peppar
½ tsk timjan
3 selleristjälkar
4 persiljekvistar
Instruktioner
- Skölj, torka och skär fågeln i mindre bitar. Ansa champinjonerna och skala lökarna. Bryn champinjonerna och löken i lite matfett. Lägg åt sidan. Skär fläsket i bitar och stek det knaprigt. Ta det ur pannan och bryn kycklingdelarna i fettet som finns i pannan.
- Lägg i tomatpuré, lagerblad och pressad vitlök. Tillsätt vinet och kryddorna och låt koka i ca 20-30 minuter.
- Skölj och skiva selleristjälkarna. Skölj persiljan. Lägg selleri, lök, svamp och persilja i grytan och låt puttra ca 20 minuter.
- Ta upp persiljekvistarna och lägg i fläsket. Smaka av, tillsätt ev mera kryddor. Klipp färsk persilja över grytan innan du serverar den.
- Kokt ris, gärna råris, eller kokt potatis passar bra till.
Liknande recept
Kommentarer (4)
Stor favorit här hemma har det blivit. Mycket, mycket gott. Tack för ett bra recept.
Jättegott. Nästa gång ska vi prova den på kyckling och se om det blir någon skillnad mot för att använda tupp.
En av de bästa middagar jag har lagat.
Mycket gott! Köttet blir nog ännu mörare om man kokar det lite längre, det ska jag prova nästa gång. Det var nästan ännu godare dagen efter när alla smaker hade "gottat" till sig ordentligt.