Använder du nöt eller blandfärs, är det en Cottage Pie. En Shepherd´s Pie innehåller alltid lammfärs. Snabbt och framför allt så gott - jättebråttom? - använd då pulvermos!
Ingredienser
1½ kg potatis
1½-2 dl mjölk
1 ägg
1 msk smör
Salt
Svartpeppar
500 g blandfärs eller nötfärs
3 morötter
2 dl frysta ärter
2 gula lökar
½ msk timjan
Ev 1 msk oregano
400 g krossade tomater
2 msk tomatpuré
1-2 msk Worcestershiresås
½ köttbuljongtärning
1 lagerblad
Salt
Svartpeppar
Instruktioner
- Ugn 225 grader.
Skala och dela potatisen i kuber så går det fortare.
Koka potatisen mjuk.
Häll av kokvattnet.
Häll i mjölken och vispa med elvisp.
Tillsätt ägget och smöret.
Fortsätt vispa.
Smaksätt med salt, svartpeppar
Ställ åt sidan.
- Skala morötterna och löken.
Skär morötterna i slantar och finhacka löken.
Bryn morötterna och löken med köttfärs och timjan.
Häll på de krossade tomaterna och tomatpurén.
Häll i Worcestershiresås. Smaka av.
Lägg i buljongtärningen.
Lägg i lagerbladet.
Rör om.
Koka till en köttfärsås under lock i ca 15 minuter.
Häll i ärterna.
Smaksätt med salt, svartpeppar.
Smaka av.
Lägg köttfärsen i botten på en form.
Lägg på moset så att det täcker köttfärssåsen.
Gör mönster i moset med gaffel. Sätt in i ugnen i 20-25 minuter.
Sätt ugnen på grill de sista 5 minuterna så du får en gyllenbrun färg.
Jätte bråttom? - använd då pulvermos!
Liknande recept
Kommentarer (2)
Gjorde denna idag, fast utan ärtor. Dessutom spritsade jag rosor av moset istället för att bara bre ut det över köttfärsen, snyggt och gott ;)
Köttfärssåsen var god och moset var gott. Fast kombon ... hm: Jag vill nog gärna ha lite mer tuggmotstånd faktiskt vilket inte är receptets fel i sig. Så för smakens skull var för sig blir det absolut en 4:a.