Couscous à la Tunis

Serverar: 4 portioner

En kunglig couscousrätt med delikata laxfiléer, mör kycklingfilé och saftiga räkor. Denna nordafrikanska specialitet ger mersmak. Harissa är en nordafrikansk kryddblandning som finns på internationella hyllan i välsorterade livsmedelsaffärer. Istället för harissa går det bra att använda sambal oelek.

Ingredienser

  • 400 g laxfilé utan skinn
  • 2 morötter
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 gul lök
  • 200 g kycklingfilé
  • 7½ dl fiskbuljong
  • 2 lagerblad
  • 1 knippe persilja
  • Salt
  • svartpeppar
  • ½ tsk harissa
  • 300 g couscous
  • 200 g skalade kokta räkor
  • Instruktioner

    1. Skölj laxfilén och tärna den i 2 cm tärningar. Skala morötterna och strimla dem sedan fint i tändsticksstora bitar.
    2. Skala vitlök och lök. Skär sedan löken i åtta klyftor. Tärna kycklingfilén i 2 cm tärningar.
    3. Koka upp fiskbuljongen. Tillsätt lagerblad, vitlöksklyftor, lök, två kvistar persilja och morötter.
    4. Sänk värmen och lägg i laxen och kycklingen. Låt sjuda mycket svagt under lock tre-fyra minuter och ta av från värmen. Salta, peppra och krydda med harissa (eller sambal oelek).
    5. Skölj couscousen väl i en sil. Lägg silen ovanpå buljongkastrullen, couscousen ska inte röra vid buljongen, lägg på locket och låt couscousen svälla i ångan 15-20 minuter.
    6. Hacka resten av persiljebladen. Rör couscousen luftig och portionera upp den i djupa tallrikar. Värm upp buljongen om det behövs. Tillsätt räkorna till buljongen och låt dra tre minuter.
    7. Ta upp ingredienserna med hålslev och fördela ovanpå couscousen. Ringla buljong över varje portion, strö över persilja och servera med resten av buljongen bredvid.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben