En kunglig couscousrätt med delikata laxfiléer, mör kycklingfilé och saftiga räkor. Denna nordafrikanska specialitet ger mersmak.
Harissa är en nordafrikansk kryddblandning som finns på internationella hyllan i välsorterade livsmedelsaffärer. Istället för harissa går det bra att använda sambal oelek.
Ingredienser
400 g laxfilé utan skinn
2 morötter
3 vitlöksklyftor
1 gul lök
200 g kycklingfilé
7½ dl fiskbuljong
2 lagerblad
1 knippe persilja
Salt
svartpeppar
½ tsk harissa
300 g couscous
200 g skalade kokta räkor
Instruktioner
- Skölj laxfilén och tärna den i 2 cm tärningar. Skala morötterna och strimla dem sedan fint i tändsticksstora bitar.
- Skala vitlök och lök. Skär sedan löken i åtta klyftor. Tärna kycklingfilén i 2 cm tärningar.
- Koka upp fiskbuljongen. Tillsätt lagerblad, vitlöksklyftor, lök, två kvistar persilja och morötter.
- Sänk värmen och lägg i laxen och kycklingen. Låt sjuda mycket svagt under lock tre-fyra minuter och ta av från värmen. Salta, peppra och krydda med harissa (eller sambal oelek).
- Skölj couscousen väl i en sil. Lägg silen ovanpå buljongkastrullen, couscousen ska inte röra vid buljongen, lägg på locket och låt couscousen svälla i ångan 15-20 minuter.
- Hacka resten av persiljebladen. Rör couscousen luftig och portionera upp den i djupa tallrikar. Värm upp buljongen om det behövs. Tillsätt räkorna till buljongen och låt dra tre minuter.
- Ta upp ingredienserna med hålslev och fördela ovanpå couscousen. Ringla buljong över varje portion, strö över persilja och servera med resten av buljongen bredvid.
Liknande recept
Kommentarer (0)