Cranks dränkta citronkaka
David Canters recept på Sugar Soaked Lemon Cake.
Urmodern till alla västerländska vegetariska restauranger, Cranks på Carnaby Street i London, öppnade 1961 och utvecklades snart till en framgångsrik kedja fram till i början av 80-talet då en av de tre grundarna/ägarna, David Canter, hastigt gick bort.
Cranks såldes till Guinness och expanderade – till döds. Efter ett antal fåfänga försök, av olika ägare med vitt skilda intressen, att rädda konceptet Cranks, finns i dag bara en enda Cranks kvar – i Totnes Devonshire.
David Canters recept lever dock vidare.
Ingredienser
100 g smör
150 g råsocker, el. rörsocker
1 citron, skal och saft av
1 ägg
100 g grahamsmjöl
1 tsk bakpulver
3 msk socker
Citronkött ( kan uteslutas )
Instruktioner
- Smörj och bröa en kvadratisk form, c:a 18 cm. Värm smöret och sockret – utom 3 msk – i en kastrill över svag värme tills smöret smält. Dra av och rör ner det rivna citronskalet.
- Vispa ägget i en skål och vispa sedan ner det i sockerblandningen. Vänd ner mjöl och bakpulver och häll upp smeten i formen.
- Grädda i 200°C i c:a 30 minuter tills en provsticka nätt och jämt förblir torr. Ta ut och låt svalna i formen. Ta ut.
- Värm citronsaften med de resterande 3 msk socjer, Pricka kakan med provstickan och dränk sedan kana med citronsaften när den fortfarande är varm. Låt kakan svalna i formen. Skär den i skivor och servera med en bit skinnfri citron på.
Liknande recept
Kommentarer (0)