Cranks dränkta citronkaka

David Canters recept på Sugar Soaked Lemon Cake. Urmodern till alla västerländska vegetariska restauranger, Cranks på Carnaby Street i London, öppnade 1961 och utvecklades snart till en framgångsrik kedja fram till i början av 80-talet då en av de tre grundarna/ägarna, David Canter, hastigt gick bort. Cranks såldes till Guinness och expanderade – till döds. Efter ett antal fåfänga försök, av olika ägare med vitt skilda intressen, att rädda konceptet Cranks, finns i dag bara en enda Cranks kvar – i Totnes Devonshire. David Canters recept lever dock vidare.

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 150 g råsocker, el. rörsocker
  • 1 citron, skal och saft av
  • 1 ägg
  • 100 g grahamsmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 msk socker
  • Citronkött ( kan uteslutas )
  • Instruktioner

    1. Smörj och bröa en kvadratisk form, c:a 18 cm. Värm smöret och sockret – utom 3 msk – i en kastrill över svag värme tills smöret smält. Dra av och rör ner det rivna citronskalet.
    2. Vispa ägget i en skål och vispa sedan ner det i sockerblandningen. Vänd ner mjöl och bakpulver och häll upp smeten i formen.
    3. Grädda i 200°C i c:a 30 minuter tills en provsticka nätt och jämt förblir torr. Ta ut och låt svalna i formen. Ta ut.
    4. Värm citronsaften med de resterande 3 msk socjer, Pricka kakan med provstickan och dränk sedan kana med citronsaften när den fortfarande är varm. Låt kakan svalna i formen. Skär den i skivor och servera med en bit skinnfri citron på.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben