Crêpes med nötfyllning och chokladsås

Serverar: 4 portioner

Grädda frasiga crêpes och fyll dem med smaskig nötfyllning. Den hemgjorda chokladsåsen blir som grädde på moset. Receptet kommer från Budapest där man kallar crêpesen för Gundelcrêpes.

Ingredienser

  • Crêpes
  • 2 stora ägg
  • 2.5 dl mjölk
  • 0.5 tsk strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 1 citron, rivet skal
  • 2.5 dl mjöl
  • 0.75 dl mineralvatten
  • 1.25 dl matolja till stekningen
  • Nötfyllning
  • 1.25 dl vispgrädde
  • 1.5 dl strösocker
  • 0.5 dl ljus rom
  • 120 g malda valnötter
  • 120 g finhackade valnötter
  • 60 g russin
  • 0.5 apelsin, rivel skal
  • 1 tsk mald kanel
  • Chokladsås
  • 120 g mörk choklad, grovt hackad
  • 2.5 dl mjölk
  • 3 st äggulor
  • 2 msk strösocker
  • 3 msk kakao
  • 1 g osaltat smör
  • 2 msk ljus rom
  • Serveringen
  • 2 msk osaltat smör
  • Florsocker
  • Instruktioner

    1. Crêpes: Vispa ägg, mjölk, socker, vaniljsocker, citronskal och salt. Tillsätt mjölet och vispa till en jämn smet.
    2. Rör ner mineralvattnet och låt smeten stå och svälla i 30 minuter. Förbered under tiden nötfyllningen och chokladsåsen.
    3. Nötfyllning: Koka upp vispgrädden med strösockret i en liten kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna till fyllningen och låt koka på svag temperatur i ett par minuter. Tillsätt mer grädde om fyllningen är väldigt tjock.
    4. Chokladsås: Blanda den hackade chokladen och mjölken i en liten kastrull och värm upp försiktigt tills chokladen smält.
    5. Dra bort från plattan och vispa hastigt ner äggulorna. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa till en jämn sås.
    6. Grädda tunna crêpes i en panna med matolja.
    7. Rulla in nötfyllningen i crêpen. Värm försiktigt rullarna i smör i en stekpanna och bryn lätt.
    8. Lägg crêpen på tallrikar, ringla ena halvan med chokladsås och pudra den andra halvan med florsocker.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben