Crêpes Suzette med apelsinsås

Serverar: 4 portioner

Crêpes Suzette är en av våra mest älskade dessertklassiker. Det är små fina pannkakor som flamberas och serveras med apelsinsås. Helst bör själva flamberingen ske så att gästerna kan se de vackra blå flammorna och så fort elden dött ut bli serverade de läckra crêpesen riktigt varma.

Ingredienser

  • Crêpes
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 1 1/2 dl vatten
  • 2 1/2 dl vetemjöl, (150 g)
  • 3 st äggulor
  • 75 g smör, smält
  • 1 krm salt
  • 2 msk grand manier, eller Cointreau
  • 1 klick smör, ev extra till stekning
  • Apelsinsås
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 st apelsin, rivet skal
  • 50 g smör
  • 2 dl apelsin, pressad
  • 2 msk strösocker, att strö över crêpes och apelsinsås
  • 2 msk grand marnier, eller Cointreau, att ringla över
  • 2 msk konjak, (2 - 3 msk), att ringla över
  • Till servering
  • Vaniljglass, kulor
  • Instruktioner

    1. Blanda mjölk och vatten i en skål och vispa ut mjölet i det. Blanda ner äggulor, smält smör, salt och Grand Marnier. Låt smeten stå minst 30 min.
    2. Stek tunna crêpes, ca 12 st, i en liten stekpanna eller pannkakslagg. Grädda dem till fin färg på båda sidor.
    3. Apelsinsåsen: blanda socker, rivet apelsinskal och smör i en låg vid kastrull (plateau). Hetta upp på medelgod värme och låt det puttra tills sockret löst sig. Tillsätt pressad apelsin och koka utan lock ca 2 min.
    4. Vänd crêpesen i den sjudande apelsinsåsen en i taget. Vik ihop den, helst med den ”snygga” sidan utåt, och lägg på ett fat. Gör samma sak med alla crêpes.
    5. Lägg tillbaka de doppade och ihopvikta crêpesen i den sjudande apelsinsåsen och strö över socker.
    6. Ringla över Grand Marnier och konjak och tänd på med en tändsticka.
    7. Låt flammorna dö ut och servera direkt, gärna med en kula vaniljglass.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben