Svenska Vaniljdrömmar, ur Sju sorters kakor/ICA, som fått en liten sydlänsk touche av citron och kanel a la España. De blir välldigt spröda och smölter i munnen.
Ingredienser
150 g smör
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
½ tsk malen kanel
½ citron (det rivna skalet)
3/4 dl neutral matolja t ex rapsolja eller Druvkärnolja
4 ½ dl vetemjöl
1 tsk hjorthornsalt
50 eller fler skållade sötmandlar
Småbrödsformar/små muffinsformar i papper
Instruktioner
- Rör ihop smör, socker, vanilj, kanel, rivet citronskal så det blir vitt. Ha i oljan eftersom, rör kraftigt under tiden. Vänd i mjölet blandat/siktat med hjorthornsaltet, och blanda till en deg.
- Dela degen och rulla i längder.
Dela längderna i 50 eller 100 bitar och lägg dessa i pappersformar. (Behöver inte rullas till kulor om du gjort degrullar och skurit dem i lagom bitar.)
Kläm till degbiten med en gaffel och tryck lätt ner en skållad mandel därpå.
- Grädda i 18-20 minuter i 150 graders ugn, med ventilen stängd och glänta INTE på ugnsluckan under gräddningen. De skall ha en lätt gyllengul färg, då är de godast.
- Mycket sköra sedan de svalnat! Förvara i täta burkar i frysen, papper mellan lagren.
Liknande recept
Kommentarer (0)