Dajm

Serverar: 75 portioner

Dajm väcker goda minnen...bra lördagsgodis på 1960-talet som räckte länge...först skulle man ju suga av chokladen och det gick ju ganska snabbt, men sedan var hela goda knäcken kvar som räckte länge...

Ingredienser

  • 100 g sötmandel
  • 100 g smör
  • 2 3/4 dl strösocker
  • 1/2 dl ljus sirap
  • 150 g ljus choklad
  • Instruktioner

    1. Skålla och skala mandeln och hacka den fint gärna i matberedaren.
    2. Blanda smör, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp och koka tills massan är 150°. Massan är då mellanbrun. Det tar 10-15 min på hög värme.
    3. Dra kastrullen från värmen. Tillsätt den finhackade mandeln och koka ytterligare 3-5 min, tills massan är 145-150°.
    4. Vik ett bakplåtspapper i hörnen så att det blir en låda ca 32x22 cm. Häll upp den heta massan. Skär lagom stora rutor med en vass kniv när massan svalnat något. Vänta inte för länge. Det går ganska snabbt för knäcken att bli hård.
    5. Smält chokladen och bred den över rutorna. Knäcken kan också doppas men då går det åt dubbelt så mycket choklad. Låt stelna i kylskåp.

    Liknande recept

    3.5
    15 min
    20
    1
    5
    30 min
    7-8
    1
    5
    1 d 15 min
    6-8
    2
    2.8
    10-15
    6

    Kommentarer (3)

    annelieberggren 17 december 2008

    Gjorde dessa, tyvärr var dom lite seg fast jag kokat länge.

    berntolof 22 december 2008

    TACK, för ett Jättebra recept!!! Så här ska Dajm smaka. Kanon!!!!!

    Kakan1986 10 januari 2012

    Dom här blev kanonbra! Jag hade tyvärr inge termometer när jag kokte så jag gick på magkänsla, kanske att de fick koka lite för länge, men det gjorde inget. Doppade mina bitar så att det verkligen såg ut som dajm också. Enkelt och gott!!

    Relaterade Artiklar

    Glass-för stora och små
    Numera är det en självklarhet att vi kan äta glass mest varje dag o...

    Enkel hemgjord glass
    Egentligen krävs det ganska mycket tid samt en glassmaskin för att kun...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben