Dansk ärtsoppa

Serverar: 4-6 portioner

Tid: 2 timmar

Mycket mild och god. Kan även göras vegetarisk.

Ingredienser

  • Till buljongen
  • 500 g rimmat fläsk
  • 1 gul lök
  • 2 lagerblad
  • 10 vitpepparkorn
  • 10 kryddpepparkorn
  • 2 l vatten
  • Till ärtsoppan
  • 500 g gula ärtor ( torkade )
  • 2 små palsternackor
  • 1 liten selleri
  • 4 små morötter
  • 2 liter buljong från köttkoket ( silat )
  • Instruktioner

    1. Blötlägg ärtorna över natten eller köp snabbärtor.
    2. Lägg fläsket i en gryta. Häll på vatten så det täcker. Låt det koka upp och skumma väl. Skala löken och lägg i tillsammans med kryddorna. Låt koka ca en timme.
    3. När fläsket är färdigkokt ta upp det ifrån grytan, sila ev. bort kryddor och lök.
    4. Lägg ärtorna i buljongen, koka upp och skumma väl. Låt ärtorna koka medan du skalar och tärnar grönsakerna. Lägg i grönsakerna och låt allt koka tills ärtorna är färdiga ca 50-60 minuter. Späd ev. med vatten om du tycker soppan blir för tjock.
    5. Mixa soppan om ni vill. Tärna fläsket och lägg i soppan eller servera det sidan om med en god senap till.

    Liknande recept

    4.7
    2 h 30 min
    6
    5
    4.9
    2 h 30 min
    7-8
    7

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben