Dessertmuffins med kaffelikör
Riktigt mumsiga muffins att njuta av med en kopp kaffe och vaniljglass! Mina muffins blev mörka, då jag använde enbart farin- och rårörsocker. Halverar man mängden farinsocker (som nedan) blir muffinsen ljusare.
Ingredienser
4 msk snabbkaffegranulat
4 msk kokande vatten
9 dl vetemjöl
2 msk bakpulver
1 krm salt
2 dl mjukt farinsocker
1½ dl strösocker
4 medelstora ägg
2 dl mjölk
½ dl rapsolja
½ dl kaffelikör (Kahlua)
1 dl rårörsocker
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader. Sätt pappersformar i två muffinspannor med 12 fördjupningar, eller använd 24 dubbla pappersformar. Lägg kaffegranulatet i en kopp, häll över kokande vatten och rör om tills det löst sig. Låt kallna.
- Blanda under tiden mjöl, bakpulver och salt i en stor bunke. Rör i farin- och rårörsocker.
- Vispa ihop äggen lätt i en stor tillbringare eller skål och tillsätt sedan mjölken, oljan, det upplösta kaffet och likören. Gör en fördjupning mitt i de torra ingredienserna och häll i äggblandningen. Rör om försiktigt tills allt blandats, men rör inte för länge.
- Fördela smeten i muffinsformarna. Om du vill du ha en knaprig yta på muffinsen, kan du strö rårörsockret ovanpå smeten innan de gräddas. (Jag använde rårörsockret direkt i smeten.) Grädda muffinsen i den förvärmda ugnen cirka 20 min tills de har höjt sig och känns fasta.
- Låt muffinsen vara kvar i muffinspannan i 5 min. Servera dem sedan varma eller flytta över dem till ett galler och låt kallna.
Liknande recept
Kommentarer (0)