Fransk moccatårta till Emma

En klassisk fransk tårta som är ganska mäktig. Moccatårta till Emma. Namnet är forntyskt och betyder den husliga, den verksamma.

Ingredienser

  • 300 g mandelmassa
  • 4 äggvitor
  • Fyllning och garnering
  • 275 g smör, rumsvarmt
  • 2 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 4 äggulor
  • 4 msk snabbkaffe + 2 msk vatten
  • 2 msk kaffelikör
  • 1 påse mandelspån
  • 50 g chokladkaffebönor
  • Instruktioner

    1. Ugn: 175°
    2. Riv mandelmassan grovt. Vispa äggvitorna till fast skum. Rör ner mandelmassan i äggvitorna och vispa till en jämn smet.
    3. Rita 3 rundlar, ca 21 cm i diameter, på bakplåtspapper. Fördela smeten jämnt över dem och grädda mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills bottnarna har fått fin färg.
    4. Låt bottnarna svalna och dra sedan bort pappret. Låt bottnarna kallna.
    5. Rör samman det rumsvarma smöret med florsocker och vaniljsocker. Tillsätt äggulorna en i taget under fortsatt omrörning. Koka upp vattnet och lös upp snabbkaffet i det. Låt det kallna. Rör ner kaffe och likör droppvis i smörkrämen.
    6. Bred smörkräm över och runtom hela tårtan. Spritsa ut små toppar ovanpå tårtan. Fäst mandelspån runt kanten. Garnera med chokladkaffebönor.
    7. Tips! Prova att byta kaffebönorna på moccatårtan mot choklad-överdragna russin.

    Liknande recept

    4.5
    1 h 30 min
    8
    2

    Kommentarer (1)

    asaeon 26 december 2012

    Jag brukar frysa in överblivna äggvitor (efter tips från TV-kocken Nigella) och det fungerar utmärkt. En normalstor äggvita väger ca 35 gram.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben