Dhal med röda linser

Kanske lite knepigt att hitta alla kryddorna, men värt besväret. Har annars inte varit en stor fan av linsgrytor, men denna blev god. Serveras förslagsvis med ris. Receptet hittade jag på en veganhemsida enligt nedan, för den som inte är så strikt så är det gott med yoghurt till.

Ingredienser

  • 3 tsk neutral matlagningsolja
  • 1 gul lök
  • 1 tsk riven färsk ingefära
  • 4 krossade vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • 1 kopp torkade röda linser
  • 2 tsk tomatpuré
  • 4-5 koppar vatten eller buljong
  • 1 burk tomater
  • Saft av 1 lime
  • 1 kopp hackad färsk koriander
  • Kryddblandning
  • 2 tsk senapsfrön
  • 1 tsk bockhornsklöverfrön
  • 1 tsk korianderfrön
  • 1 tsk spiskumminfrön
  • 6 kryddnejlikor
  • 4 kardemummafrökapslar
  • 2 torkade röda chili (ta bort fröna)
  • 1/4 tsk malen kanel
  • Instruktioner

    1. Rosta fröna till kryddblandningen (inte chili och kanel) på medelvärme i ca 5 minuter. Rör ofta. Låt svalna. Stöt i mortel eller mal i kaffekvarn till pulver.
    2. Sautera löken 5 minuter i en stor gryta. Tilsätt vitlök och ingefära, sautera ytterligare 5 minuter. TIllsätt kryddor och salt, sautera ytterligare 5 minuter.
    3. TIllsätt vattnet och rör så att allt löser sig i grytan. Tillsätt tomatpuré och linser, koka upp och sänk sedan värmen så det sjuder. Sjud ca 20 minuter.
    4. TIllsätt tomater, limejuice och koriander och ev mer vatten. Sjud ytterligare 10 minuter eller tills linserna är helt mjuka.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    lotteschioler 22 maj 2009

    Min favoritsoppa! Saknar gurkmeja i kryddblandningen! Man brukar bara ha lite tomater med eller tomatpuré Soppan ska koka längre, ca 30 min tills linserna kokat sönder helt. Pröva med splitade mungbönor - ännu godare än linser men tar längre tid att koka. Strax innan man tar av soppan från spisen tillsätts mkt hackad färsk bladkoriander!

    Relaterade Artiklar

    Tips för vegetarianer
    När man väljer att äta helt vegetarisk är det viktigt att man ser till...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben