Dinkelbröd med morot

Tid: 1 timme 30 minuter

Ett nästan larvigt lättbakat dinkelbröd som kan kalljäsa under natten och gräddas på morgonen.

Ingredienser

  • ½ paket jäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • 2 nypor havssalt
  • ½ dl olivolja
  • 1 stor riven morot
  • 2 msk flytande honung
  • 13 dl ljust dinkelmjöl
  • 1 dl blandade frön/nötter ex solros, sesam, pumpakärnor, valnötter m fl
  • Instruktioner

    1. Sätt ugen på 250 grader. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt olja, salt, honung och moroten. Arbeta in mjölet noga.
    2. När man bakar med dinkel så är det viktigt att man låter degen vara ordentligt klibbig, dinkel suger upp mer vätska. Låt jäsa i 30 minuter.
    3. Häll i degen i en smord 1,5l form, strö över fröblandingen och låt jäsa ytterliggare minst 30 min. Grädda 10 min, sänk värmen till 200 grader och grädda ytterliggare i 20 min.
    4. Ett tips är att göra degen på kvällen och låta den stå i kylen över natten i en plast bunke, då jäser den sakta men säkert

    Liknande recept

    Kommentarer (4)

    berne4 13 mars 2009

    Jättegott bröd. Men hur stor form skall man ha, jag använde en 2 liters bakform men det jäste över denna?

    Eery 18 mars 2009

    Det är jag som gjort en STOOOR miss... ska vara TVÅ 1,5 liters formar inte en.. ska genast ändra Förlåt

    Eery 18 mars 2009

    Det är segt idag.. jag bakar dubbel sats det är därför jag får två formar... låt brödet jäsa sista svängen i formen så ska det inte jäsa över..

    anen 10 februari 2013

    Detta bröd var mycket gott! Kommer jag att göra fler gånger :)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben