Do Pyaza (Lammgryta med yoghurt och lök)

Serverar: 4 portioner

Tid: 2 timmar 10 minuter

Do Pyaza betyder "två lökar" och antyder att löken används på två olika sätt. En mycket delikat gryta.

Ingredienser

  • 4 stora röda eller gula lökar
  • 30 g ghi eller smör
  • 2 tsk vitlök, fint hackad
  • 2 tsk färsk ingefära, fint riven
  • 1½ msk olja
  • 500 g lammbog eller bringa
  • 8 kardemummakapslar, öppnade och lätt krossade, eller ½ tsk kardemummafrön eller malen kardemumma
  • 1½ tsk koriander, malen
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk gurkmeja, malen
  • ½-1 tsk chilipowder
  • 1½ dl naturell yoghurt
  • 1 tsk garam masala
  • 2 msk färsk koriander, hackad
  • Instruktioner

    1. Skär köttet i kuber på 2½ cm. Halvera två lökar på längden och skiva dem sedan mycket tunt. Hetta upp matfettet i en kastrull, helst teflonbelagd. Stek den skivade löken på medelvärme tills den är väl brynt, ca 15 minuter.
    2. Ta upp löken ur kastrullen. Hacka resten av löken och mixa den med vitlök och ingefära till en jämn pasta.
    3. Häll 1 msk olja i kastrullen och bryn lammköttet i två omgångar på hög värme, ca 5 minuter varje omgång. Ta upp köttet ur kastrullen. Häll resten av oljan (½ msk) i kastrullen.
    4. Fräs den mixade blandningen med kardemumma, malen koriander, salt, gurkmeja och chilipowder på medelvärme tills blandningen börjar dofta, ca 5 minuter. Häll i yoghurten. Blanda väl och lägg sedan i lamm och 1½ dl vatten. Lägg på locket och låt sjuda på låg värme tills lammet är mört, ca 1 timme. Tillsätt 2 msk vatten åt gången om vätskan kokar bort.
    5. Strö över garam masala och stekt lök, lägg på locket och låt sjuda ytterligare 15 minuter. Garnera med färsk koriander.

    Liknande recept

    Kommentarer (3)

    segerwitch 11 januari 2009

    Gud så god! Synd att det bara finns fem stjärnor, för det är en tiopoängare! Tack Evia

    Don_Pedro 11 januari 2009

    Mycket gott! Kommer att lagas ett flertal gånger. Får passa på att önska dig med familj en god fortsättning.Tack för ett fint recept. Per

    ceciliaw 2 januari 2010

    Håller med föregående talare, 6 stjärnor borde den här ha! Riktig höjdare!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben