Drösad torsk

En gammal rätt från Bohuslän som jag sett "kommit tillbaka" i moderniserad form. Detta är original

Ingredienser

  • ½ kg rensad hel torsk
  • 200 g lättrimmat sidfläsk
  • 2 kkp grovt salt
  • 1 gul lök (eventuellt)
  • Instruktioner

    1. Fyll den rensade och urtagna torsken med grovt salt i buken och gnid in sidorna. Låt fisken ligga i kylen över natten och grava.
    2. Skölj fisken och sjud den i vatten 7-8 min med ett par kryddpepparkorn men utan salt.
    3. Skär sidfläsket i skivor och stek. Om du använder lök stek den i stekflottet (eller 'fläskfedda' som man säger på Gullholmen)
    4. Servera fisken med det stekta sidfläsket och häll . över allt stekflott. Kokt potatis är självklart till.
    5. Jag har sett moderna recept med stuvad purjolök till och bacon i stället för sidfläsk.... tja, varför inte ?

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Årets Nationalrätt 2001
    Vinnarrätten är komponerad av en verklig kocklegend, 80-årige Bengt...

    Årets nationalrätt
    Vinnarrätten är komponerad av en verklig kocklegend, 80-årige Bengt "S...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben