Drottningens bärkaka

Ett gammalt recept på en läcker bärkaka.

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 2 dl grädde
  • 100 g smör eller margarin
  • 1 krm salt
  • 3 msk socker
  • 2 äggulor
  • Ca 8 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • Ca 5 dl blåbär och 5 dl hallon
  • 2 msk socker
  • 3 msk potatismjöl
  • Pensling
  • Ägg
  • Instruktioner

    1. Ugn 225º.
    2. Smält fettet, häll i grädden och värm till ca 37°. Rör ut den smulade jästen i degspadet. Tillsätt salt, socker, gulor och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl och låt den jäsa ca 20 minuter.
    3. Tag upp degen på mjölat bakbord, knåda den och tag undan ca 1/4 av degen. Kavla ut till ca 20x30 cm på bakpappersklädd långpanna eller plåt.
    4. Blanda bären med socker och potatismjöl. Lägg dem på kakan.
    5. Rulla ut degen till remsor och lägg dem som ett galler över bären. Jäs i ca 40 minuter. Pensla med ägg och grädda nederst i ugnen i ca 20 minuter. Låt kakan kallna på galler under bakduk.
    6. Sikta gärna florsocker över kakan och skär den i rutor. Kakan går bra att frysa.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben