Dubbelmarinerad kall fläskfilé

Serverar: 30 portioner

Enkelt gott och förberett! Kan förberedas 2 dagar innan och ätas på tredje dagen. Skär upp och dekorera den samma dag som den skall serveras. Receptet är beräknat att det ingår i en buffé där det också serveras kall fransk potatissallad, varmrökt lax, tomatsallad med mozarella, melon med serranoskinka, bröd och ostar. Därefter kaffe och tårta.

Ingredienser

  • 3 kg fläskfilé, helst likstora bitar ca 500 g
  • Dag 1
  • Marinad 1
  • 6 msk Hoisinsås
  • 6 - 9 msk kinesisk soja (provsmaka)
  • 6 msk olivolja
  • 3 tsk socker
  • ½ dl kallt vatten
  • 2 fryspåsar (3-4 l)
  • Dag 2
  • Marinad 2
  • 1 dl olivolja
  • ½ dl vit balsamvinäger
  • 1 tsk salt (smaka av, tillsätt ev mer)
  • Svartpeppar efter smak (10 varv med pepparkvarnen kanske)
  • 1 kruka grovt hackad färsk basilika
  • ½ kruka färsk hackad timjan
  • 4 fryspåsar (3 l)
  • Dag 3
  • 2 hg pinjenötter som rostas gyllenbruna i torr järnpanna, passa hela tiden
  • 3 burkar soltorkade tomater á 150 g
  • 1 kruka färsk basilika
  • En liten bit parmesanost att hyvla över för den som önskar
  • 1 stor burk med svarta oliver med kärnor ca 240 g
  • Instruktioner

    1. Dag 1
    2. Marinad 1: Blanda ihop marinaden, putsa fläskfilerna fria från hinnor. Lägg 3 fläskfiléer i varje påse och fördela marinaden över köttet. Knyt till påsarna och låt marinaden blandas runt med köttet. Lägg i kylen, gärna i en skål om det skulle läcka. Vänd köttet några gånger. Låt marinera till nästa dag.
    3. Dag 2
    4. Marinad 2: Blanda ihop ingredienserna, smaka av - det skall smaka gott, tillsätt ev mer av något, även kallt vatten kan tillsättas för att späda.
    5. Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram och häll av och torka av köttet lätt. Bryn alla filerna i het panna så att de får fin färg. Lägg dem sedan på ugnsfast fat eller plåt och stick i en köttermometer i den tjockaste delen i någon av dem. (Jag stekte dem 3 och 3 i ugnen). Stek dem i ugnen till innertemperatur 56 - 57 grader. Linda dem sedan i folie var och en och lägg dem på galler eller liknande att svalna helt.
    6. Dela varje fläskfilé på mitten och lägg dem 3 och 3 i varje påse, fördela marinaden över och knyt ihop påsarna och lägg på fat i kylen, vänd då och då. Nu skall de ligga i marinaden i kylen fram till att de skall skäras upp och serveras.
    7. Dag 3
    8. Servering Det marinerade köttet i tunna skivor. Lite av den sista marinaden och skeda över (marinaden från fryspåsarna). Blandad sallad att lägga köttet på, t ex ruccola och mangold. Om köttet fördelas på tre fat, beräkna 3 påsar med sallad till varje fat. (ca 65 g i varje påse)
    9. Fördela salladen över tre serveringsfat, häll av marinaden från köttet i en skål, skär filén i tunna skivor och fördela dem ganska tätt över serveringsfaten. Skeda över lite av marinaden. Hacka soltorkade tomater och basilika och strö över. Strö sist över de rostade pinjenötterna. Servera oliver, parmesanost och den kalla såsen nedan till.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Scout 4 april 2014

    Vilken kalla sås?

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben