Denna tårta har serverats i över 80 år på Elsa Anderssons konditori i Norberg i Bergslagen. Tycker du att det är för långt att åka dit kan
du baka den själv!
Ingredienser
50 g mandelmassa
2-3 äggvitor
2 dl marsánkräm
4-5 dl vispgrädde
450 g ananas i bitar
Garnering
1 1/2 dl florsocker
1 msk vatten
Vispgrädde
Ananasbitar
Röda cocktailbär
Ev någon marsipanros
Instruktioner
- Grovriv mandelmassan och blanda med äggvitorna till bredbar konsistens. Markera på bakplåtspapper 3 runda tårtbottnar, cirka 24 cm i diameter.
- Bred ut smeten i rundlarna på papperet och grädda bottnarna i 200 - 225° tills de är svagt gulbruna.
- Lossa dem från papperet när de kallnat och bred marsánkräm på den understa botten. Vispa grädden och lägg 1/4 av den ovanpå krämen.
- Låt ananasbitarna rinna av och blanda dem sedan med nästan all resterande grädde. Spar dock lite oblandad grädde till garneringen. Lägg på nästa botten och bred över ananasgrädde.
Lägg över den tredje tårtbotten. Blanda florsocker och vatten och bred över hela ytan.
- Dekorera sist med ananasbitar, grädde och cocktailbär och ev en marsipanros.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Jag kan väl inte tänka mig att det räcker med 50 g mandelmassa till 3 bottnar. Det finns ett nästan likadant recept till här på MK som kommer från samma konditori i Norberg men där är det 500 g mandelmassa till 2 bottnar.