Enbärskryddad älgfilé

Serverar: 4 portioner

Svårighetsgrad medel

Ingredienser

  • 4 tjocka skivor mittbit av älg- eller oxfile á 175 g
  • 1 tsk salt
  • 1½ tsk grovkrossad vitpeppar
  • 14 hackade enbär
  • 2 msk smör till stekning
  • 5-6 cl gin till flambering
  • 2-3 msk outspädd flädersaft
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 3 dl creme fraiche
  • Tillbehör
  • Smörstekta kantareller eller champinjoner
  • lättkokta haricots verts
  • klyftpotatis eller kokt pressad potatis
  • lättkokt äppelhalva fylld med rönnbärsgelé
  • Instruktioner

    1. Putsa filén helt fri från fett och hinnor. Platta till varje skiva lätt med handen. Förbered tillbehören.
    2. Tag sedan fram alla färdiga ingredienser till såsen och flamberingen som kryddor, sprit, buljongtärning, saft och creme fraiche. Samlöa allt vid spisen och se till att tändstickor finns till hands.
    3. Hetta upp en traktör- eller stekpanna. Krydda köttet på båda sidor med de krossade enbären samt vitpeppar och salt. Låt smöret bli väl nötbrunt i pannan och lägg i köttet.
    4. Stek filébitarna på ganska stark värme 1½ - 3 minuter på varje sidaberoende på skivornas tjocklek och hur pass rosafärgat kött man vill ha. Stäng av köksfläkten och drag för ett kort ögonblick pannan från spisen. Slå spriten över köttet och tänd på omedelbart.
    5. Låt lågorna brinna ut varefter köttet lyfts upp på en varm tallrik och täcks med folie. Smula ner buljongtärningen i pannan och tillsätt flädersaften. Tillsätt creme fraiche under uppkok och vispning och låt såsen koka 2-3 minuter
    6. Smaka av såsen med salt om det behövs. Tillsätt även ev saft från köttet i såsen. Fördela köttet med sina tillbehör omkring på heta tallrikar. Slå såsen över köttet och servera omgående.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben