Endiv uppochnedpaj

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme

Rätt mäktig och smakrik, kan ätas som vegetarisk huvudrätt eller som tillbehör till lamm, oxkött eller vilt.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 100 g fast matfett (jag tar hälften smör, hälften ister)
  • 200 g vetemjöl
  • 2-3 msk kallt vatten
  • 4-5 endiver
  • 25 g smör
  • 2 msk socker
  • 75 g grönmögelost
  • 2 msk grovt hackade valnötter
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    1. Finfördela matfettet i mjölet, tillsätt vattnet och arbeta ihop pajdegen. Jag använder alltid matberedaren. Låt degen vila i kylskåpet minst 20 minuter. Färdigköpt smördeg går också bra.
    2. Skölj endiverna och halvera dem på längden. Skiva smöret tunt och lägg det i en liten ugnsfast stekpanna, strö över sockret. Tillsätt en nypa salt och dra några varv med pepparkvarnen. Sätt pannan över hög värme tills smör och socker börjar brynas. Avlägsna den snabbt och lägg endivehalvorna tätt ihop, med skurna sidan nedåt. Smula över ost och nötter.
    3. Kavla ut pajdegen skär en rundel lite större än pannan, nagga den, särskilt om det är smördeg och stoppa in degen runt fyllningen. Baka 25-30 minuter i 200 grader.
    4. Låt pajen stå några minuter efter den kommit ur ugnen. Stjälp upp den på serveringsfatet, men var försiktig för het vätska kan rinna ur. Jag tar på mig gummihandskar.
    5. Om du är trädgårdsintresserad och förtjust i endiver, läs gärna min artikel om endivodling

    Liknande recept

    1 h 30 min
    6

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben