Engelsk fruktkaka med konjak

Serverar: 6-10 portioner

Blir bara godare om den får stå ett par dagar...

Ingredienser

  • 100 g torkade aprikoser, hackade
  • 100 g dadlar eller fikon, hackade
  • 3 dl russin
  • 50 g hackat apelsinskal
  • 50 g hackad suckat
  • 50 g röda cocktailbär
  • 1/2 dl konjak
  • 1 dl apelsinjuice
  • Mandelspån till formen
  • 225 g smör, mjukt
  • 2 1/2 dl ljust muscovadosocker
  • 4 ägg
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk kanel, malen
  • 1 tsk ingefära, malen
  • 1/2 tsk kryddnejlika, malen
  • 1 msk kakaopulver
  • Instruktioner

    1. Lägg aprikoser, dadlar eller fikon, russin, apelsinskal, suckat och grovhackade cocktailbär i en bunke. Häll på konjak och apelsinjuice. Blanda väl och täck bunken. Låt dra i rumstemperatur minst 1 timme.
    2. Smörj en hålform som rymmer cirka 2 liter. Strö med flagad mandel. Rör smör och socker poröst i köksmaskinen, eller med elvispen. Rör ner äggen, ett i taget.
    3. Blanda mjöl, bakpulver, kryddor och kakao i en bunke. Häll mjölblandningen över frukten och rör om väl så att alla fruktbitarna blir väl mjölade. Rör ner frukt med mjöl i smeten.
    4. Klicka smeten i formen. Dunka formen hårt mot bänken så att smeten packar sig. Släta till ytan och sätt in formen på nedre falsen i ugn i 175 grader. Grädda 1 1/2– 2 timmar. Lägg ett sjok bakplåtspapper över när kakan börjar mörkna på ytan. Prova med sticka, när den är torr är kakan färdig.
    5. Ta ut kakan och låt den svalna cirka 20 minuter i formen innan den stjälps på galler och får kallna. Lägg kakan på en tallrik med den rengjorda formen som lock och sätt kakan att mogna i kylskåp.

    Liknande recept

    4
    1 h 20 min
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben