Engelskinspirerad fruktkaka

Serverar: 1 portioner

Passar utmärkt till det klassiska engelska eftermiddagstet men givetvis god även till kaffet. Den är mycket hållbar.

Ingredienser

  • 300 g smör
  • 3½ dl strösocker
  • 5 ägg
  • 2 msk konjak
  • 50 g röda cocktailbär
  • 2 dl russin
  • 6 dl vetemjöl
  • 2 msk skorpmjöl och smör till formen
  • Instruktioner

    1. Rör smöret smidigt i stor skål, tillsätt socker. Fortsätt att röra eller vispa med elvisp tills allt sockret smält i smöret och blandningen är ljus och luftig.
    2. Skölj äggens gulor och vitor. Tillsätt gulorna en i sänder, rör emellan. Tillsätt konjaken.
    3. Skär cocktailbären i mindre bitar. Skaka dessa och russinen i lite av mjölet. Tillsätt hela mjölmängden och frukten samtidigt, rör så att mjölet fördelas i kaksmeten.
    4. Piska äggvitorna till styvt skum. Vänd in dem med några få tag.
    5. Häll upp smeten i smord och bröad kakform, 1½ liter. Grädda i ugn 175 grader, 1 timma och 15 minuter. Lägg folie över när kakan visar tendens att bli alltför mörk på ytan. Stick djupt i den med en och kolla så att tårtan är torr. Stjälp upp den. Låt den stå övertäckt en till två dagar innan den skärs upp. Skär upp den i tunna skivor.

    Liknande recept

    4
    1 h 20 min
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben