När engelsmännen ska laga äppelpaj nöjder de sig inte med härligt äppelmos, utan fyller även pajen med riven mandelmassa och täcker den med ljuvlig marängsmet. Gudomligt gott blir det!
Ingredienser
3 dl vetemjöl
150 g smör eller margarin
2 msk strösocker
1 äggula
Fyllning
5 dl äppelmos
1½ dl ströbröd
100 g mandelmassa
50 g smör eller margarin
2 ägg
1 msk vetemjöl
Maräng
3 äggvitor
1 dl strösocker
Instruktioner
- Lägg vetemjöl, kallt matfett i bitar, socker och äggula i en matberedare. Kör allt till en jämn deg och låt den vila 15-30 minuter. Du kan även göra detta för hand i en bunke.
- Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Varva äppelmos och ströbröd i formen.
- Riv mandelmassan grovt, lägg den i en matberedare och tillsätt matfett. Slå ett helt ägg och en äggvita i skålen, samt vetemjöl.
- Rör om väl och bred sedan smeten över äppelmoset. Grädda i 200 grader, ca 30 minuter, och låt den kallna.
- Vispa äggvita och socker till marängen till en tjock smet. Bred eller spritsa den över pajen. Grädda pajen i 200 grader, ca 6 minuter, så att marängen får guldbrun färg. Servera pajen avsvalnad med vaniljglass eller vaniljsås.
Liknande recept
Kommentarer (0)