Entrecôte med getostpolenta och whiskysmörsås

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme

En fantastiskt mustig och god bjudrätt som smakar mer.

Ingredienser

  • 4 skivor entrecôte
  • 2 msk whisky
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • Getostpolenta
  • 5 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1,5 dl polentagryn
  • 75 g getost
  • 2 msk finhackade marinerade soltorkade tomater
  • 1,5 dl hackade svarta oliver
  • 2 msk finhackad basilika
  • 1 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • Whiskysmörsås
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 1 tsk smör
  • 1,5 msk tomatpuré
  • 2 msk kalvfond
  • 1,5 dl vatten
  • 1 msk sweet chilisås
  • 1 msk balsamvinäger
  • 50 g smör
  • 2 msk finhackad basilika
  • 2 msk whisky
  • Grönsaker
  • 250 g grön sparris
  • 4 tomater
  • 0,5 tsk flingsalt
  • Instruktioner

    1. Getostpolenta: Koka upp vatten, buljongtärning och polentagryn. Koka på svag värme i 6-8 minuter under omrörning. Blanda ner smulad getost, och rör tills osten smält. Rör ner tomater, oliver, basilika, salt och peppar. Klä en form ca 13x26 cm med plastfolie. Häll upp polentan och låt svalna. Täck med plastfolie och låt stå i kylen tills det är dags att grilla eller steka.
    2. Whiskysmörsås: Fräs vitlöken i smör på svag värme i ca 1 minut. Tillsätt tomatpuré, fond, vatten, sweet chilisås och balsamvinäger. Låt koka ihop till simmig konsistens ca 5 minuter. Hit går att förbereda.
    3. Ta fram getostpolentan och skär den i ca 5x5 cm stora bitar. Grilla eller stek dem i ca 1 minut på varje sida. Lägg över på serveringsfat och täck med folie. Grilla eller stek sparris och tomater, strö över flingsalt och täck med folie.
    4. Strö salt och peppar på köttet och grilla eller stek det på hög värme ca 2-3 minuter på varje sida. Droppa över whisky.
    5. Servering: Hetta upp såsen och klicka i smöret under omrörning. Smaksätt med whisky och basilika. Servera entrecôten med tillbehören.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben