Estnisk citronkaka

Serverar: 12 portioner

Om man har soppa till middag passar det bra med en efterrätt som denna. Citronkakan, som är av estniskt ursprung, har gräddfil och citron i fyllningen.

Ingredienser

  • Kakbotten
  • 150 g rumsvarmt smör eller margarin
  • ½ dl socker
  • 1 äggula
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • Fyllning
  • 3 dl gräddfil
  • 1 äggula
  • 2 dl socker
  • ½ dl pressad citronsaft
  • Rivet skal av 1 citron
  • 2 äggvitor
  • Till garnering
  • Citronmelissblad
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200°.
    2. Skiva ned smör i en skål. Rör ihop smör, socker och äggula med trägaffel eller elvisp. Blanda bakpulver och vetemjöl och arbeta ned det i smörblandningen. Tryck ut degen i botten på en kakform, ca 24 cm i diameter, och ca 3 cm upp på kanterna.
    3. Vispa gräddfil med äggula, socker och citronsaft i en skål. Riv i citronskal. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ned dem i gräddfilsblandningen. Häll smeten i den klädda kakformen och grädda mitt i ugnen ca 30 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Sork 4 februari 2012

    Jättegod och fräsch kaka!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben