Färsbiff på planka

Serverar: 8 portioner

Mina barn älskar plankstek. När jag sa att vi skulle äta köttbullar och potatismos till middag så protesterades det och föreslogs att vi kunde göra det som plankstek i stället. So be it. Lyckat! Inte mkt nydanande i receptväg kanske men tänkte att det kan få ligga här som tips! Mängderna färs är på 1 kg färs, men om man vill göra för mindre antal portioner så räkna med 150 g kött per person. Ingredienserna är för 8-12 personers biffar.

Ingredienser

  • 4-5 hg hjortfärs eller älgfärs
  • 4-5 hg nötfärs eller bra blandfärs
  • 1-2 gul lök, finhackad eller riven
  • ½ dl ströbröd
  • 1-2 dl gräddmjölk
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Svartpeppar
  • 1 krm paprikapulver
  • ½ msk torkad timjan
  • ½ msk krossad vitlök
  • 1-2 äggulor
  • 1 krm fyra kryddor
  • Dekoration
  • Tomat, i halvor/klyftor - ½ tomat per person
  • Röd paprika, en liten bit per portion
  • Bearnaisesås, ca ½ dl per portion
  • ½ dl riven ost per portion
  • Färsk timjan
  • 1-2 kg potatis, skalad
  • smör
  • grädde
  • salt
  • peppar
  • 2 äggulor
  • Riven ost
  • Instruktioner

    1. Skala potatisen och skär i mindre bitar. Hur mkt potatis du vill ha beror på hur många plankor du vill göra, jag uppskattar att 1 kg räcker till 4 personer. Koka potatisen i saltat vatten tills den är riktigt mjuk och känns lätt att mosa.
    2. Slå upp ströbröd och gräddmjölk i en stor skål. Låt svälla i minst en halvtimme. Ibland har jag i torra kryddor i smeten så att de också får svälla.
    3. Blanda i ingredienserna till biffarna. Stek ett smakprov. Smaka av och tillsätt mer salt och peppar och eller andra favoritkryddor om du vill och om så behövs.
    4. Gör tjocka biffar och stek , men inte helt genomstekta. Lägg över biffarna på annan tallrik så länge medan du steker klart resten, alla får inte plats i pannan samtidigt. Självklart steker du i gjutjärnspanna.
    5. Potatismoset:
    6. Mosa den kokta potatisen (jag har en potatisstöt som jag kör med först) och vispa eller lösrör den med smör, grädde, äggula/or och smaksätt moset med salt och peppar.
    7. Plankorna brukar jag olja in lite extra innan jag lägger på maten. Först lade jag biffar (2 st knubbisar) i mitten, sen klickade jag ut pot moset runt om. På med lite bea sås, riven ost, hade också halv tomat, lite röd paprika på plankan. Toppa med färsk timjan från några kvistar per planka.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben