Familjens pepparkaksstubbe

En stor rulltårta som jag rullar från kortsidan och får en maffig julstubbe. Servera den gärna med en klick lingongrädde. Förvaras i kyl fram till serveringen men kan frysas.

Ingredienser

  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen kardemumma
  • ½ tsk malda nejlikor
  • 1 tsk malen ingefära
  • ½ dl pressad apelsinsaft
  • Fyllning
  • 200 g färskost tex Philadelphia
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 ½ - 3 dl florsocker
  • 50 g mjukt smör
  • Rivet skal av 1 apelsin
  • 1 msk apelsinsaft
  • Dekoration
  • Florsocker
  • Instruktioner

    1. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Blanda vetemjöl och bakpulver, sikta ner det. Tillsätt kryddor, apelsinsaften och rör försiktigt smeten slät. Vispa inte!
    2. Bred ut på bakpappersklädd plåt och grädda i mitten av ugnen på 250º i ca 5 minuter.
    3. Stjälp upp på en kökshanddduk och dra av papperet försiktigt. Jag brukar lägga en blöt kökshandduk över någon minut så lossnar papperet utan att kakan går sönder.
    4. Låt bottnen svalna under en blöt kökshandduk.
    5. Vispa ihop ingredienserna till fyllningen och bred den över den kalla kakan. Rulla ihop från kortsidan med hjälp av kökshandduken till en bastant julstubbe.
    6. Lägg den med skarven ner, plasta in den och förvara i kyl. Den går även bra att frysa.
    7. Innan serveringen siktas florsocker över. Det är gott med lingongrädde till. En enkel men mycket god jultårta.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben