Fåraherdens köttfärspaj

Serverar: 4-6 portioner

Tid: 45 minuter

Detta var min favvo när jag var liten. Receptet är hittat i en kokbok som står i mammas hylla, inget modernt recept men oj så smarrigt! Bra att bjuda på oxå! Jag har dubblat satsen köttfärs, tycker det blir så fattigt annars... Är inte riktigt en paj, mer en gratäng

Ingredienser

  • Potatismos
  • 8 potatis
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 msk margarin (eller smör)
  • ½ dl mjölk
  • 2 dl riven ost
  • Köttfärsfyllning
  • 800 g nötfärs
  • 2 gula lökar
  • 2 morötter
  • 2 msk margarin (eller smör)
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk soja
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl vatten (man får känna efter lite)
  • Instruktioner

    1. Skala potatisen och skär den i bitar. Koka den mjuk i saltat vatten, ca 15 min. Häll av vattnet och mosa potatisen. Vispa upp ägget och tillsätt salt fett och mjölk. Häll blandningen tillsammans med moset och vispa med elvisp så att det blir poröst.
    2. Sätt ugnen på stark värme, 250 grader. Hacka löken och skiva morötterna. Fräs löken sakta i en del av matfettet, lägg i morötterna och låt dem fräsa med en stund. Lägg över grönsakerna i en gryta eller en kastrull. Bryn köttfärsen i resten av matfettet och hacka samtidigt sönder den. Lägg över den i grytan. Smaksätt med salt, peppar, tomatpuré och soja. Strö i vetemjölet och rör runt, späd sedan med vattnet. Koka köttfärsröran i några minuter.
    3. Häll köttfärsröran i en ugnssäker form och bred på potatismoset. Strö över osten. Gratinera i övre delen av ugnen tills ytan fått vacker färg, ca 10-15 min.

    Liknande recept

    3.8
    1 h 30 min
    10-12
    2

    Kommentarer (1)

    abengtss 20 mars 2011

    En bortglömd klassiker - så gott! TACK för påminnelsen!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben