Festfiskgryta med aioli och vitlöksbröd

Serverar: 6 portioner

En generöst fiskgryta är bästa middagsmaten. Perfekt att bjuda på.

Ingredienser

  • 600 g fiskfilé, t ex torsk eller lax
  • 1 tsk salt
  • 2 morötter
  • 1 fänkål
  • 1 palsternacka
  • 1 msk olivolja
  • 3 vitlöksklyftor, skivade
  • 2 msk finhackad timjan eller 1 tsk torkad
  • 3 lagerblad
  • 7 dl vatten
  • 2 fiskbuljongtärningar
  • 1 burk körsbärstomater, 400 g
  • 3 dl torrt vitt vin
  • ½ citron, finrivet skal och saft
  • Salt
  • Cayennepeppar
  • 200 g skalade räkor
  • 1 kg blåmusslor i nät
  • Aioli
  • 2 äggulor
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2½ dl neutral olja
  • 1 vitlöksklyfta
  • Salt
  • Cayennepeppar
  • Vitlöksbröd
  • 100 g smör
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 skivad baguette
  • Salt
  • Instruktioner

    1. Skär fisken i kuber. Tvätta musslorna (dra bort eventuellt "skägg"). Skala och fintärna grönsakerna. Värm olja i en gryta. Fräs grönsaker, vitlök, timjan och lagerblad hastigt. Tillsätt vatten, buljongtärningar, tomater och vin. Låt sjuda ca 25 minuter. Smaka av med citron, salt och cayennepeppar.
    2. Lägg fisk och musslor ovanpå. Låt dem sjuda/ånga tills musslorna öppnat sig och fisken är klar. Släng de musslor som inte öppnat sig. Pilla ut musslorna ut sitt skal (låt några skal vara kvar för utseendet).
    3. Aioli: Vispa ihop äggulor med vitvinsvinäger och dijonsenap. Häll ner oljan under konstant vispning tills det blir en tjock majonnäs. Pressa i vitlöksklyftan och smaka av med salt och cayennepeppar.
    4. Vitlöksbröd: Mosa smör med pressad vitlöksklyfta och bred vitlökssmöret på den skivade baguetten. Salta och rosta mitt i ugnen på 200 grader till gyllene färg, ca 6 minuter.
    5. Servera fiskgrytan med aioli och vitlöksbröd.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben