Festlig oxfilé med lök- och rödvinssmör

Serverar: 4 portioner

Raffinerat elegant - oxfilé med aromsmör. Spritsa gärna smöret på smörgåspapper och låt stelna i kylskåp eller frys. Låt det sedan ligga i rumstemperatur 10-15 minuter inför serveringen. Smöret är också gott till fläskfilé och kalvfilé.

Ingredienser

  • 4 skivor oxfilé, 2-3 cm tjocka, ca 500 g
  • 1-2 msk smör
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Aromsmör
  • 1 dl finhackad schalottenlök
  • 1 dl rödvin, t.ex matlagningsvin
  • 100 g rumstempererat smör
  • 1 krm salt
  • 1-2 krm nymald svartpeppar
  • Servera med
  • Klyftpotatis eller bakad potatis
  • Rostade rotsaker
  • Instruktioner

    1. Aromsmöret: Koka upp och koka ihop lök och vin tills allt vin har kokat in i löken. Låt svalna. Vispa upp smöret med elvisp, ca 1 minut. Blanda i den avsvalnade löken, salt och peppar.
    2. Ta fram köttet ca 20 minuter i förväg, så att det hinner bli rumsvarmt.
    3. Platta ut köttskivorna något. Låt smöret bli ljusbrunt i en stekpanna. Stek skivorna 2-3 minuter på varje sida på ej för stark värme, beroende på hur välstekta de ska vara. Skär ett litet snitt i kanten för att se om köttet är rött, rosa eller genomstekt. Salta och peppra. Toppa köttskivorna med aromsmöret.
    4. Gott till är klyftpotatis eller bakad potatis och rostade rotsaker.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben