Festpirog med fläskfile´

Serverar: 5 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Så himla gott bara! Vet ingen som inte uppskattat denna pirog! :D

Ingredienser

  • Marinad
  • 1 dl olja
  • ca 4-5 msk soya
  • 1 msk pepparmix
  • 1 st fläskfile´
  • 1 rulle smördeg
  • 1 röd paprika
  • 1 grön paprika
  • 1 brk champinjoner
  • 1-2 burkar creme fraiche
  • Redning ( jag använder alltid majzena redning )
  • 1-2 tsk pepparmix
  • 1 ägg för pensling
  • Instruktioner

    1. Skär ner fläskfilen i mindre bitar , ca 1-1.5 cm långa. Blanda i hop ingredienserna till marinaden och lägg i fläskfilen. Tips är att lägga allt i en plast påse så kan man lätt blanda/klämma då och då. Låt ligga i kylen i 30 min upp till nån timme.
    2. Ta fram smördegsrullen så de är hyfsat tinade , inte allt för tinade, de blir nästan svårare att arbeta med då.
    3. Bryn röd och grön paprika. När de börjar mjukna, lägg i filén och bryn den också. Tillsätt creme fraiche. Smaka av med lite pepparmix + ev lite extra soya. Red av så konsistensen blir lite tjockare, ska inte vara rinnig!
    4. Låt smeten kallna i kylen! Kavla ut smördegsrullen på en plåt med bakplåtspapper, så att den blir lite tunnare än från början. Formatet blir en rektangel. Lägg smeten mitt på i en sträng och vik i hop till en lång pirog. Rulla över pirogen så kanten ligger nedåt. Se till att "knipsa" ihop degen ganska noggrant, annars spricker den lätt i ugnen. Pensla med ett vispat ägg. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 30 min. När pirogen fått en gyllenbrun färg är den klar! Låt den stå i ca 10 min innan servering.
    5. Servera med grönsallad och ett gott bröd!

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    tomisi 20 februari 2009

    Toppengott, jag hade i lite purjolök och serverade med ris utan att baka in fyllningen. Nästa gång provar jag nog med smördeg

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben