I boken heter kakan Fikonkaka till jul, men är lika god året runt. Som de flesta kakor med frukt i är den godast dagen efter. Om du vill göra en alkoholfri variant kan du byta ut portvinet mot portvinsessens (1-2 tsk).
Ingredienser
200 g torkade fikon (1 påse)
2 ½ dl russin
1 ½ dl portvin
300 g smör, rumsvarmt
4 dl strösocker
6 ägg
6 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
150 g valnötter, grovhackade
Chokladglasyr
150 g mörk choklad
Garnering
50 g valnötter
Instruktioner
Börja med att sortera ut ca 35 fina valnötshalvor till garneringen. Hacka fikon och russin i små bitar och lägg dem i portvinet ett par timmar tills vätskan har sugits upp, rör runt emellanåt.
Sätt ugnen på 175 grader. Klä en långpanna med ett smort bakplåtspapper. Rör smör och socker poröst och rör ner äggen, ett i taget. Blanda mjöl, bakpulver och nötter och rör ner i smeten tillsammans med fikonen och russinen. Bred ut smeten i långpannan. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter. Låt kakan kallna innan du skär den i 4,5 x 4,5 cm stora rutor.
Smält chokladen i vattenbad. Bred ett tunt lager choklad på toppen av varje kaka och garnera med en halv valnöt. Kakorna går utmärkt att frysa.