Saffranskaka med chokladglasyr

Min systers favoriter. Ett måste till julfikat

Ingredienser

  • 6 ägg
  • 200 g smör
  • 4 dl socker
  • 1 pkt saffran
  • 1 msk vanillinsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 4½ dl vetemjöl
  • ½ dl mjölk
  • Glasyr
  • 3 dl florsocker
  • 50 g smält smör
  • 2 msk vanillinsocker
  • 4 msk kakao
  • 2 msk kaffe
  • Instruktioner

    1. Smöra och bröa en långpanna.
    2. Dela äggen och lägg vitorna i en skål. Spara gulorna i ett annat kärl.
    3. Stöt saffranet i en mortel.
    4. Vispa matfett och socker poröst, tillsätt gulorna ,ett i taget.
    5. Blanda ner saffranet. Vispa väl.
    6. Blanda mjöl, bakpulver och vanillinsockret. Sikta ner det i smeten. Häll i mjölken.
    7. Vispa vitorna till ett skum och ha ner det i smeten.
    8. Bred ut smeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 35 minuter.
    9. Känn med en sticka om den känns torr, då är den klar.
    10. Låt kakan svalna. Blanda under tiden glasyren och låt den stelna lite innan den breds ut över kakan.
    11. Dela sedan kakan i små trekanter.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    Ingel 2 december 2009

    Det är verkligen hennes favorit. Vi får inte röra hennes senast b akade saffranskakor. //Mamma Ingel

    kushindo86 8 december 2011

    Jag och en tjejkompis provade att göra denna kaka på vårt julstök. Och jag ångrar inte det för en sekund. Så sjukt god =). Rekommenderas verkligen. Godaste kakan jag ätit på läääääääääääänge.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben