Mammas saffranskaka till första advent
Denna kaka har jag bakat till första advent i så många år att det blivit en tradition. Den är ett måste till glöggen för mina barn - som nu blivit vuxna och har egna barn. Hemligheten med uppskattningen är antagligen att den bara bjuds denna enda dag på året, trots att den är så vansinnigt god.
Ingredienser
2 hg smör
1-2 paket saffran
1 sockerbit
2 ägg
3 dl socker
1,5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Florsocker till garnering
Instruktioner
- Smörj och bröa (gärna med mannagryn) en slät, rund form med löstagbar kant.
- Smält smöret och låt det svalna.
- Stöt saffran i en mortel med en sockerbit.
- Vispa ägg och socker pösigt.
- Tillsätt saffran, smör och mjölk.
- Blanda mjölet med bakpulvret och rör försiktigt ner det i smeten.
- Häll smeten i formen.
- Grädda i 175 grader i cirka 45 minuter.
- Sikta eventuellt över florsocker i julmönster när kakan ska serveras.
Liknande recept
Kommentarer (5)
Ett suveränt recept! Försökte lägga till det men fick det nekat. Men detta är ju identiskt så lägger till min bild här och sparar detta recept istället. Så hoppas jag alla som sparade min kaka hittar hit istället!
Lätt att baka, mycket saftig och god + hållbar!
Supergod kaka, jag har gjort den flera gånger under julen och den har blivit lika bra och god varje gång.
Toppengod och så saftig! Kommer göras många gånger :)
Håller med övriga! Jättegod kaka som håller i flera dagar om man inte råkar äta upp den för snabbt ;)