Fikonstek med cidersås

Serverar: 8 portioner

Helgen är räddad.

Ingredienser

  • 1 ½ kg skinkstek
  • 75 g torkade fikon
  • 3 äpplen
  • 4-6 vitlöksklyftor
  • 3 gula lökar
  • 5 dl äppelcider
  • Cidersås
  • 4 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 6 dl steksky
  • 5 dl äppelcider
  • 2 hönsbuljongtärningar
  • 2 ½ dl grädde
  • Ev maizena
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Skiva fikonen och 1 äpple. Dela vitlöksklyftorna. Skär små fickor i steken med en vass kniv och stick in fikon, äpple och vitlök. Bind ev upp med steksnöre. Gnid in steken med steken med salt och peppar. Bryn steken i smör i stekpanna
    2. Skär lök och de resterande 2 äpplena i grova bitar. Lägg steken i en ugnssäker form. Lägg lök och äpple runt, häll på äpplecidern. Stick in en stektemometer i steken. Stek i ugnen och ös den med jämna mellanrum med stekskyn. Stek köttet tills innertemperaturen är 70 grader.
    3. Täck köttet med folie och låt det vila i ca 15 minuter. Skär steken i tunna skivor.
    4. Hacka lök och vitlök till såsen. Fräs i smör utan att det får färg. Häll på stekskyn, cider och smula i buljongtärningarna. Tillsätt grädde och småkoka såsen i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar , red ev med lite maizena för tjockare konsistens. Servera med steken och kokt potatis.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben