Filégratäng med rotfrukter och vitvinssås

Serverar: 4 portioner

En riktigt god och festlig allt-ett-rätt med söta rotfrukter, saftig filé, fräsiga kantareller och krämig vitvinssås.

Ingredienser

  • 1 fläskfilé, ca 600-700 g
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 2 msk smör
  • 1 gul lök
  • 3 morötter
  • 1 palsternacka
  • 2 msk smör
  • 3 dl créme fraiche paprika & chili
  • 2 dl vitt vin
  • 2 msk kalvfond
  • 3 msk finhackade örter
  • 1 msk maizena
  • 1 msk smör till formen
  • 4 portioner kokt ris
  • 1 dl riven ost
  • 300 g kantareller
  • Flingsalt
  • Garnering
  • Persilja
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225 grader.
    2. Putsa köttet och skär det i 1 cm tjocka skivor. Salta, peppra och bryn köttet på båda sidor. Ställ åt sidan.
    3. Finhacka löken. Skala morötter och palsternacka och strimla dem. Fräs allt blankt och smidigt utan att det får färg. Tillsätt créme fraiche som du blandat med vinet, fond och örter. Låt koka upp. Red med maizena. Salta och peppra.
    4. Fördela det kokta riset i en ugnsfast form. Lägg köttskivorna i mitten och häll såsen över, peta med en gaffel så att såsen rinner ner och filéskivorna syns lite. Strö över riven ost och gratinera i 20 minuter.
    5. Ansa kantarellerna och stek dem, strö över flingsalt. Toppa gratängen med dem och strö över hackad persilja.

    Liknande recept

    4.7
    1 h 30 min
    4-6
    6

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben