Filegratäng finemang

Serverar: 4 portioner

Festlig och lättgjord fläskfilerätt

Ingredienser

  • 600 gram fläskfile
  • 2 msk smör el margarin el olja att steka i
  • 1 tsk curry
  • 3 krm salt
  • 4 dl skuren purjolök
  • 1 paket bacon á 150 gram
  • Sås
  • 4 dl creme fraice
  • ½ dl chilisås
  • 1 tsk soja kinesisk
  • 1 tsk curry
  • 2 st pressade vitlöksklyftor
  • 1 st söndersmulad grönsaksbuljongstärning
  • Till gratinering
  • 2 dl riven ost
  • 2 krm paprikapulver
  • Instruktioner

    1. Skär köttet som du putsat rent från fett och hinnor i ca 2,5 cm tjocka skivor. Platta ut dem med handen.
    2. Stek fileerna i matfett, smält med curry, i en stekpanna.Salta. Låt svalna något. Fräs purjolöken i matfetter i en kastrull. Låt svalna något. Knaperstek baconskivorna utan matfett i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper och svalna något. Skär baconskivorna i bitar.
    3. Rör ihop ingredienserna till såsen. Lägg purjolöken i en låg vid lätt smord ugnsäker form. Lägg fileerna ovanpå (utan ev köttsaft) och strö över bacon. Bred över såsen. Den tunnar sig sedan i ugn.
    4. Strö över riven ost och lite paprikapulver. Gratinera i ugn 225 grader ca 25 minuter. Gratängen bör stå ganska länge i ugn för att såsen ska få den rätta konsistensen.
    5. Täck över med folie mot slutet av gratineringstiden om rätten ser ut att bli för brunbränd. Garnera med tex körsbärstomater och blad skurna av purjolöksblast. Bör ej tillagas i förväg och värmas i ugn.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    Lilljeppe 31 december 2007

    mumsigt var det. 4a i betyg

    sme 10 oktober 2008

    Kommer på vårt middagsbord fler gånger, mumma

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben