Finaste festgratängen

Serverar: 6-8 portioner

Tid: 1 timme

Ytterligare ett recept från ett nött tidningsurklipp. Färsk eller frusen spättafilé göms under det gyllengula täcket på den här festgarnerade gratängen.

Ingredienser

  • 1 kg spättafilé, färsk eller frusen
  • salt
  • 1 burk hela tomater
  • 1 burk hela champinjoner, 200 gr
  • 1 liten burk sparris
  • 1 paket fryst hollandaisesås, ca 200 gr
  • ca 0,5 dl grädde
  • 1-2 msk pressad citron
  • 150 gr räkor med skal
  • 2 msk finstrimlad purjo
  • 2-3 msk finriven herrgårdsost
  • potatismos
  • 1 äggula
  • Instruktioner

    1. Tina fileérna om de är frysta och lägg ut dem på en skärbräda. Sätt ugnen på 200 gr. Tina även såsen och räkorna. Svamp och sparris får rinna av i en sil och purjon fräses i lite matfett och får svalna. Dela tomaterna och låt dem rinna av på ett hushållspapper. Smöra en ungnsform lätt. 2. Salta filéerna, rulla ihop dem och lägg rullarna i formen. Smöra ett smörpapper och lägg det med den smörade sidan ned över fisken. Ställ in formen i ungnen i 10 min. Fisken skall bli vit men inte falla sönder. Slå försiktigt av spadet som bildas. 3. Lägg ut tomater och det mesta av svampen och sparrisen över fatet. Rör upp såsen med grädden och smaka av den med citron. Bred såsen över fisken. Garnera med resten av grönsakerna samt räkor och purjo. 4. Rör ner 1 äggula i potatismoset och spritsa sen mos i toppar runt hela fatet. Strö sist lite ost över såsen och sätt in fatet i ugnen på 275 gr övervärme tills ytan har fått en fin gyllengul färg och potatismoset ljusbruna toppa.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben