Finska lingonkakor

Serverar: 3 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Goda grövre hålkakor som blir saftiga av lingonen.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl filmjölk
  • 1 ½ tsk salt
  • 3 dl lingonsylt
  • ½ dl farinsocker
  • 6 dl fint rågmjöl
  • ca 9 - 11 dl vetemjöl special
  • Pensling och garnering
  • Ljummet vatten
  • Vetekli
  • Instruktioner

    Sätt ugnen på 200 gr. Smula ner jästen i en degbunke. Värm filmjölken till fingervärme (37 gr) Häll den över jästen och rör om så att det löser sig ordentligt. Tillsätt salt, lingonsylt, farinsocker och fint rågmjöl. Arbeta in vetemjölet i omgångar under kraftig knådning. Knåda degen tills den släpper bunkens kant och är smidig. Låt jäsa under duk ca 45 min. Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidigt på nytt. Dela degen i tre lika stora bitar. Forma till tre runda kakor och tag ut ett hål i mitten. Lägg kakorna på bakpappersklädd plåt och låt dem jäsa under duk ca 40 min. Pensla bröden med ljummet vatten och strö vetekli över. Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 25 min eller tills de fått fin färg och känns torra. Låt bröden kallna på galler under duk.

    Liknande recept

    5
    1 d 2 h 50 min
    16
    4

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben