Fisk på grön bädd

Serverar: 4 portioner

Tid: 30 minuter

Fisk borde vi äta mer av - det är lättsmält och gott och kan faktiskt varieras i det oändliga. Här serveras den på grön bädd med len citronsås. Kokt potatis eller ris till gör en verklig festmåltid.

Ingredienser

  • 1 1/4 kg fisk, t ex kolja, kummel, gös eller torsk eller 600 g fiskfilé
  • 1 tsk salt
  • Citronsås
  • 2 msk smör eller margarin
  • 4 msk vetemjöl
  • 2 dl fiskspad
  • 2 dl grädde
  • 1 äggula
  • ev salt
  • Nymald vit- eller svartpeppar
  • 2 msk pressad citronsaft
  • 2 pkt djupfryst broccoli eller hel spenat, ca 500 g
  • Instruktioner

    1. Rensa fisken om du använder hel fisk. Ta ut den i filéer. Skölj fiskfiléerna.
    2. Smörj ett ugnssäkert fat och lägg på fisken. Strö över litet salt. Täck med dubbelt smörpapper eller litet folie och koka fisken i 200° ca 15 minuter eller tills den verkar vit och fast. Koktiden beror på hur tjocka filéerna är.
    3. Häll av spadet och använd det till såsen. Håll fisken varm. Koka broccolin i lättsaltat vatten några minuter (spenaten behöver bara tina och värmas).
    4. Gör såsen: Fräs samman matfett och mjöl i en liten tjockbottnad kastrull. Späd med fiskspadet, litet i sänder, till en tjock sås som du späder med grädde. Låt såsen koka ca 5 minuter. Tillsätt äggulan och krydda ev med litet salt och svartpeppar. Tillsätt citronsaft. Efter detta får såsen inte koka, då skär den sig.
    5. Lägg upp den varma broccolin eller spenaten på ett varmt fat. Lägg försiktigt över fisken, häll över såsen och servera genast.

    Liknande recept

    4.7
    50 min
    2-3
    3

    Kommentarer (3)

    flabban 24 mars 2009

    Jättegott. Hade ingen citron hemma, så jag använde citronpeppar istället. Det funkade bra det också. Tack för ett bra recept.

    DanCus 20 september 2009

    Underbart god fiksrätt. Och såsen - den riktigt smälte i munnen!

    Gurgelfranz 10 februari 2010

    God och framför allt fräsch rätt! Jag hade i massor av persilja i bulguren för att få ännu lite mer smak, kanongott!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben