Egentligen är det farfars påhitt – för att ta till vara det mesta på fisken, men jag såg honom bara göra den en gång – när farmor var sjuk. Hon släppte inte gärna fram någon till spisen. Gjordes ursprungligen på rom och mjölke från lekströmming. Receptet är omarbetat för att passa moderna råvaror.
Ingredienser
10 cm av det runda gröna på en purjolök
200 g torskrom på burk – NETTO har dansk torskrom
1 dl vispgrädde
2 ägg
2 äggulor
3 msk vetemjöl
1 dl finklippt dill
Vitpeppar
Salt
Smör att smörja formen med
Ströbröd
Instruktioner
- Hacka purjon fint och förväll som hastigast i mikro så att den mjuknar.
- Riv torskrommen med en gaffel ned i en bunke, tillsätt grädde och rör tills rommen finfördelats. Slå i ägg, vetemjöl och dill och blanda väl.
- Smörj en eldfast form med smör och häll i smeten. Stöt lite ströbröd i mortel och strö över. Grädda i 175°C tills den stannat.
- Servera med kokt potatis och remouladsås.
Liknande recept
Kommentarer (0)