Fiskfilé nicoise

Serverar: 4 portioner

God bjudrätt.

Ingredienser

  • 6 hg gös (annan fisk går också bra)
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 1 dl vitt vin
  • 1 purjolök
  • 4 stora tomater
  • 3 dl vispgrädde
  • 0,5 gr saffran
  • 1 knivsudd cayenne
  • Margarin
  • Salt
  • Instruktioner

    1. Skala och skär löken grovt. Skär moroten i tjocka skivor.
    2. Koka fiskbuljongen med lök, morot pepparkorn, lagerblad och en halv tesked salt i en kastrull. Låt koka i 15 minuter. Därefter silas buljongen.
    3. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en eldfast form med margarin. Lägg i fiskfiléerna. Strö över en halv tesked salt och en knivsudd cayenne, absolut inte mer. Slå på den silade buljongen och vinet. Täck med folie. Låt stå i ugnen i 15 minuter.
    4. Skär det vita på purjon mycket fint. Koka upp vatten i en kastrull. Lägg i tomaterna, så fort skalet spricker tar du upp dem. Spola dem försiktigt under kallt vatten och skala dem. Skär dem i 4 delar, peta ur kärnorna och skär sedan tomaterna smått.
    5. Lägg upp filéerna på ett uppläggningsfat och håll dem varma. Täck med folie. Sila skyn.
    6. Lägg 1 matsked margarin i en kastrull och sätt på medelvarm platta. Låt purjon fräsa i 2 minuter. Slå på fiskbuljongen och låt det hela koka ihop till hälften.
    7. Under tiden fräser du tomaterna i en matsked margarin tills de blir mosiga. Se till att de inte bränns.
    8. Slå tomaterna i buljongen. Smula sönder saffran och lägg i den. Slå på grädden. Koka nu kraftigt tills såsen tjocknar. Till sist vispar du i två matskedar smör. Smaka av och salta vid behov. Slå såsen på fisken.
    9. Servera med kokt potatis, sallad och gärna ett gott vitt vin.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    begeanka 9 oktober 2008

    Snålvattnet rinner i mungipan, bara jag tänker på denna rätt!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben