Fiskgratäng á la Bodil

Serverar: 4 portioner

Skräms inte av den långa ingredienslistan. Är inte alls besvärligt.

Ingredienser

  • 1 msk smör + 1 dl vatten
  • 800g fisk, hälften lax och hälften torsk eller annan vit fisk, skuret i fyrkantiga bitar
  • Sås
  • 1 paket hollandaisesås + spad från fisken
  • 1-2 msk hummerfond
  • Potatismos
  • ca 1 kg potatis
  • 2 msk smör
  • 2 dl mjölk
  • salt
  • vitpeppar
  • Gratinering
  • 100g skalade räkor
  • 2 dl riven ost
  • ½ dl persilja
  • Sallad till servering
  • blandade salladsblad
  • cocktailtomater
  • 2-3 bitar hackade soltorkade tomater
  • ½ dl pinjenötter
  • Dressing
  • 1 msk citronolja
  • ½ krm spiskummin
  • Instruktioner

    1. Ugn 225 grader. Låt fisken ångas i vattnet och smöret i en kastrull på svag värme ca 5 minuter. Lägg fisken i en smord ugnsfast form. SPARA FISKSPADET.
    2. Gör såsen; Tillred hollandaisesåsen enl anvisningen på förpackningen. Späd med lite fiskspad och smaksätt med hummerfond.
    3. Potatismos; skala och koka potatisen. Pressa den och rör i smör och späd med mjölk till lagom konsistens. Rör kraftigt. Smaka av med salt och peppar. Spritsa moset runt kanterna av formen.
    4. Lägg räkorna på fisken, häll såsen över fisk och räkor. Strö riven ost och persilja över hela formen. Hit kan rätten förberedas.
    5. Gratinera rätten ca 20 minuter i mitten av ugnen tills gratängen är varm och fått vacker färg. Servera med salladen och dressingen.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Korinten 23 februari 2011

    Mycket god gratäng, uppskattades av hela familjen! Använde torsk och rödspätta som jag hade hemma, det gick utmärkt. Serverade grönsaksfat till med gurka, paprika och cocktailtomater som dippades i Knorrs vitlöksdressingmix.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben