Fiskgratäng à la lyx

Serverar: 4 portioner

Jättegod fiskfilé som är lite lyxig. Du kan använda annan fisk också, laxfilé t ex.

Ingredienser

  • Pommes duchesse
  • 1 kg mjöliga potatisar
  • 75 g smör
  • 2 äggulor
  • 1-2 dl mjölk
  • ½ tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Muskotnöt
  • Fisk
  • 500-600 g sejfilé
  • 200 g nyskalade räkor
  • 2-3 msk finhackad gul lök
  • 1 dl riven ost
  • 5 dl fiskbuljong från tärning
  • ½ dl vitt vin
  • Sås
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl grädde
  • 3 msk pressad citron
  • Salt
  • Nymalen vitpeppar
  • Instruktioner

    1. Pommes duchesse: Skala och skär potatisen i delar. Koka i saltat vatten tills den är mjuk. Pressa potatisen och blanda ner smör, äggulor, mjölk, salt, peppar och riven muskotnöt. Vispa ihop med ballongvisp. Smaka eventuellt av med mer salt, vitpeppar och muskotnöt.
    2. Fisk: Smörj en kastrull och lägg i den finhackade löken. Lägg i sejfilén. Krydda med salt och peppar. Tillsätt fiskbuljong och vitt vin, lägg på ett lock och sjud fisken sakta i 10 - 12 minuter. Ta upp fisken och sila av buljongen.
    3. Sätt ugnen på 275 grader.
    4. Sås: Smält smör och blanda i mjöl. Tillsätt buljongen från fiskkoket och grädde. Koka i 5 minuter. Krydda såsen med salt, peppar och pressad citron.
    5. Smörj en ugnssäker form. Lägg den kokta fisken i mitten. Spritsa potatismoset runt om fisken. Lägg på den halvtinade grönkålen. Fördela räkorna över fisken. Häll över såsen, strö över osten.
    6. Gratinera i ugnen tills gratängen fått en gyllenbrun färg. Det tar ca 15 minuter.
    7. Garnera ev med dillkvistar.

    Liknande recept

    4.3
    4-8
    9

    Kommentarer (3)

    EowynUndomiel 24 januari 2009

    verkar jättegott :)

    ingsan59 20 januari 2010

    Ursäkta men grönkålen stog inte med i receptet!

    farmoringer 20 februari 2014

    Hur mycket grönkål ska det vara?

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben